Loomancoaching
Gepubliceerd: Friday 29 August 2014 hits: 18547

Een redelijk uurtarief is méér dan iemand in loondienst verdient met hetzelfde werk. Als ondernemer wordt u niet doorbetaald bij ziekte. U moet zelf zorgen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen, een financiële buffer voor magere tijden, de kosten voor cursussen en de onbetaalde uren die daarmee gepaard gaan, etc. Vuistregel niet 12x maar 20x maandsalaris.

Een vuistregel is om per jaar niet twaalf keer het maandsalaris van iemand in vaste dienst te verdienen, maar
twintig keer. Zo houdt u rekening met de extra kosten van het zelfstandig ondernemersschap. Stel dat u 40 uur per week aan uw werk besteedt. U neemt vijf weken vakantie. Dat levert dus 40 maal 47 weken is 1.880 uur op. Stel dat 70 procent van die 1.880 uur declarabel is. U moet dus in 1.316 uur aan een bedrag komen dat gelijk is aan 20 maal het maandsalaris van een met u vergelijkbare werknemer in vaste dienst. Dat bedrag deelt u door 1.316 uur om aan uw uurtarief te komen.
Meer dan een vuistregel is het niet. Voor een lastige klus rekent u meer dan voor een gemakkelijke. En voor een langdurige opdrachtgever maakt u een aardiger prijs dan voor een incidentele klus.