Loomancoaching
Gepubliceerd: Tuesday 22 September 2015 hits: 26058

Wil je ondernemende en creatieve medewerkers? Laat ze dan ook zelf de beslissingen nemen over hun werk. En vraag wat je voor ze kunt doen?

Feitelijk ligt aan alle organisatiemodellen voorafgaand aan Evolutionary-Teal angst ten grondslag zegt Frederic Laloux in Reinventing Organizations.

Angst dat mensen niet hard werken, onverantwoordelijk handelen, hun eigenbelang voorop stellen. In reactie daarop worden door managers veel controle-instrumenten ingesteld. De atmosfeer van angst en controle kan mensen echter demotiveren, ze raken vervreemd van het doel waarvoor zij hun werk doen, en het remt ze om te doen wat in hun ogen goed is.

Evolutionary-Teal organisaties opereren daarom vanuit een heel ander mensbeeld: mensen zijn van nature goed, het vertrouwen waard, en competent om goede beslissingen te nemen. Bezie je mensen met wantrouwen, dan zullen zij de controle-systemen proberen te misleiden. Hoe meer vertrouwen je daarentegen schenkt, hoe meer verantwoordelijkheid mensen zullen nemen. Je oogst wat je zaait, zegt Laloux.

Iedereen de baas?

Dat betekent dus ook dat bij deze organisaties niet iedereen de baas is of iedereen gelijk. Iedereen heeft eenvoudigweg voldoende zeggenschap en macht om te doen wat nodig is. En als je ergens over mee wil praten, kun je eenvoudigweg je hand opsteken. Dat gaat dus ook verder dan empowerment, schrijft Laloux, want iemand is slechts empowered bij de gratie van degene die werkelijk de macht in handen heeft.

Nee, hier gaat het om echte macht, echte zeggenschap. Niemand kan je terugfluiten of overrulen. Met die macht komt natuurlijk ook de verantwoordelijkheid: je neemt de verantwoordelijkheid voor een stuk van het werk. En je kunt dan ook geen problemen meer over de schutting gooien, naar een manager die alle shit voor iedereen mag oplossen.

Bron: Jaap van Ede