Loomancoaching

istockphoto-946640634-170667a.jpg
Professionals worden gek van mircromanagers.
“Zo leren we toch niets meer”, hoorde ik twee mensen op de fiets tegen elkaar zeggen.
“ Ik ga op zoek naar een andere baan.” Jammer, denk ik. M’n handen jeuken om met de betreffende manager in gesprek te gaan.
Micromanagers weten allang dat ze controle houden en dat ze een control freak worden genoemd. Het in controle willen houden van taken is een onbewust gedrag. Veelal ontstaan uit de angst en het niet vertrouwen van het loslaten of het overlaten aan anderen. Heb jij deze gedachtes ook?

1. Ik heb last van mijn overvolle agenda. Ik kan iets zelf sneller oppakken dan dat ik het aan een ander moet uitleggen.
2. Ik heb gedelegeerd en nu moet ik het toch zelf weer “goed” maken.
3. Ik heb geen tijd voor strategische keuzes omdat ik operationeel nog achter de feiten aanloop.
4. Ik zit in een routine en word intellectueel niet meer uitgedaagd.
De basis van dit gedrag ligt o.a.in het feit dat we onze intrinsieke eigenwaardes niet goed genoeg kennen.
Vul de volgende uispraken in: Ik kan .... heel goed, ik weet veel van...., ik ben niet goed in ....en ik wil …leren.
Wanneer je dit lijstje hebt ingevuld en oefent om hierover te spreken en er zelf ook achter te staan, dan kun je met je team een herverdeling van de taken maken en aangeven dat je af wilt van je micro management gedrag. Je zult zien dat dit je niet alleen oplucht maar ook ruimte geeft om jezelf te blijven ontwikkelen.