Loomancoaching

istockphoto-186461413-612x612.jpgTijdens de coaching stel ik vaak de vraag of de linker hersenhelft niet overbelast is en dat we weer balans kunnen zoeken om de rechter te stimuleren. Dan komen we vaak op zingen. Zingen maakt blij, maar niet alleen dat.  Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat zingen vele positieve bijwerkingen heeft. Zowel op fysiek als mentaal gebied heeft zingen voordelen.
Het geruststellende gevoel zorgt ook voor aanmaak van endorfines, het gelukshormoon, en verlaagt daarmee het stressniveau.

Zingen is een integraal onderdeel van onze samenleving. Denk aan de vele talentenjachten op televisie, het feit dat elk land een volkslied heeft en wie zingt er niet onder de douche? Bij klachten van snurken en slaapapneu is zingen een veelgehoord middel dat helpt. Je longen en je ademhalingsspieren worden getraind en je gebruikt je spieren in je buik en rug intensief.
Samen zingen heeft nog meer voordelen dan alleen je stem laten schallen. Zo kan je samen zingen op het werk. Uit verschillende onderzoeken zoals dat van de Britse onderzoeker Joanne Foster is gebleken dat het stressniveau en het gevoel van eenzaamheid flink zakt als collega’s samen zingen, aldus het NRC.
Een andere mogelijkheid is zingen in een koor. Je hersenen worden getraind door de concentratie die nodig is. Dit komt door de combinatie van het samen zingen, toon houden en tekst lezen. De voordelen van het sociale aspect zijn bij zingen in een koor weer zeer belangrijk. Dit bleek uit een eerder onderzoek van de Universiteit van Göteborg waarin werd aangetoond dat de hartslagen van koorleden synchroon gaan lopen tijdens het samen zingen.
Hoe goed je kunt zingen heeft voor de positieve invloeden van zingen geen effect. Al zal in een koor zingen wat moeilijker zijn als je geen toon kunt houden. Maar laat dat je niet ervan weerhouden om zelf uit volle borst te zingen.