Loomancoaching

meewerkend-voorman.jpg
De laatste jaren hoor ik steeds meer medewerkers zeggen dat ze geen manager nodig hebben die alleen bezig is met "Het managen". De specialistische voormansrol is van deze tijd. Daarnaast zou je per opdracht moeten bepalen wat voor een type manager je nodig hebt of welke rol jou, als manager, het beste past. Onderstaande 8 archetypes kunnen je hierbij helpen. Ook in een 360 graden feedback bij collega's te gebruiken.

1. De strateeg
De leider als schaakspeler. Deze leiders blinken uit in het omgaan met ontwikkelingen. Zij ontwikkelen een visie en een strategie en denken “outside the box” om tot nieuwe organisatorische vormen te komen en toekomstige groei te genereren.
2. De veranderingskatalysator
De leider bij een bedrijfsomslag. Deze managers houden wel van een beetje rommel. Ze zijn experts op het gebied van herstructurering en het opstellen van nieuwe organisatieschema’s.
3. De handenschudder
De leider als onderhandelaar. Deze managers kunnen fantastische deals afsluiten.
Ze zien gemakkelijk kansen en grijpen die ook en genieten van de onderhandeling.
4. De bouwer
De leider als ondernemer. Deze managers willen heel graag iets tot stand brengen en hebben het talent en het doorzettingsvermogen om hun droom te realiseren.
5. De vernieuwer
De leider als bedenker van creatieve ideeën .”nieuw,nieuw,nieuw” is hun devies. Ze hebben een groot vermogen om voor zeer ingewikkelde problemen een oplossing te verzinnen.
6. De procesbestuurder
De leider van een efficiency-slag. Deze managers zien organisaties idealiter als een optimaal draaiende, goed geoliede machine. Ze verstaan de kunst de structuren en systemen te ontwikkelen die precies bij de doelen van de organisatie passen.
7. De coach
De leider bij individuele ontwikkeling. Deze manager weten hoe ze het beste uit mensen kunnen halen en brengen op die manier prestatiecultuur tot stand.
8. De communicator
De leider als regisseur. Deze managers kunnen anderen gemakkelijk beïnvloeden en het effect op hun omgeving is groot.

Bron: Manfred F.R. Kets de Vries

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren