Loomancoaching

Bij de ene persoon is het focussen en plannen een tweede natuur bij de ander dus niet.Orde & Chaos
Het beter begrijpen van onze voorkeuren helpt ons bij het accepteren van elkaars gewoontes. Tot je er zelf last van krijgt ga je het gedrag toch niet veranderen en zul je je voorkeur blijven handhaven.

 

Orde schept de vrijheid om rommelig te zijn zegt Douglas Merrill in zijn boek “ Getting organized in het Google Era.”Ordening is misschien minder cool maar zeker nodig bij veel dingen zoals afspraken nakomen, koken, bouwen en financiën regelen.

Onderzoek bij studenten die hun tentamens planden wees uit dat minutieuze planners, die hun dagen per uur indeelden slechts 8 uur per week aan studeren toekwamen terwijl de meeste grove planners 25 uur haalden.
Met dagelijks plannen kun je ook druk zijn. Maar het leven is niet minutieus te plannen. Je kunt de grip krijgen, een trein missen een kapotte boiler hebben etc. De minutieuze planner houdt hier geen rekening mee en raakt erdoor van slag.

Het “kijk-mij-eens-lekker-vaag- en creatief zijn “ gedrag, kan ook ergerlijk zijn ( vooral voor de omgeving) ..denk aan te laat komen, dingen kwijt raken en slecht plannen.
Beiden zijn dus functioneel en disfunctioneel. We zijn weer terug bij alles met mate en alles in balans.

Bron: FD 4/17

Bewaren