Loomancoaching
Gepubliceerd: Tuesday 31 August 2010 hits: 25024

De mensen die alle rotklusjes aanpakken hoeven niet veel sympathie te verwachten, blijkt uit onderzoek van professor Craig Parks van de Washington State University. Overachievers die altijd vooraan staan als er overgewerkt moet worden, en verder alle klusjes aanpakken worden vaak vervelend gevonden door de mensen om hen heen.

Dat komt doordat het engelachtige gedrag een rotgevoel veroorzaakt bij omstanders. Ze krijgen het gevoel dat ze net zo onbaatzuchtig moeten zijn en krijgen last van hun geweten. Daarnaast leggen, volgens Parks, de mensen die goed doen de lat hoger voor wat van de anderen verwacht wordt.

Onderzoeken
Parks en zijn onderzoeksteam verbonden aan Washington State University hebben vier psychologische onderzoeken gedaan naar de reactie op weldoeners. Alle resultaten toonden aan dat de weldoeners door anderen het liefste uit de groep worden gezet. Maar denk niet dat u beter extreem egoïstisch moet zijn, deze mensen laat men ook graag links liggen.
Vervolg
De wetenschappers zijn alweer bezig met het plannen van vervolgonderzoeken om erachter te komen waarom zulke weldoeners zo onbaatzuchtig zijn. Parks wil graag weten of ze het om het groepsbelang doen of dat er andere motieven meespelen.