Loomancoaching
Gepubliceerd: Friday 17 January 2014 hits: 10182

In The Wisdom of Insecurity schrijft Watts, dat veiligheid en zekerheid niet bestaan. Hij wijst op de paradox van het streven naar zekerheid in een universum dat van nature veranderlijk en vluchtig is. Ofwel: wie streeft naar zekerheid, maakt zich los van de essentie van het leven. Het is zelfs nog erger.

De behoefte aan zekerheid werkt isolement in de hand – een plek waar het 'ik' zich veilig voelt ten opzichte van de wereld – en het is juist dat isolement dat de behoefte aan zekerheid doet toenemen.Dus: hoe meer zekerheid je verkrijgt, hoe meer je zult verlangen. Het verlangen naar zekerheid en het gevoel van onzekerheid zijn onlosmakelijk verbonden.

Watts schrijft, dat het gevoel van veiligheid komt met het besef dat er iets in de mens is dat blijvend is. Dat is niet het 'ik', 'de denker van onze gedachten, de voeler van onze gevoelens'. Het begrip dat veiligheid niet bestaat, komt met het besef dat 'ik' niet bestaat. En met dat inzicht verwijst Watts naar de kern van de oosterse filosofie. 'Zolang als je denkt – "Ik luister naar deze mooie muziek" – luister je niet.'

 

In ruim honderd pagina's ontrafelt Watts dat 'ik' – de westerse vinding die zoveel wetenschappelijke en culturele vooruitgang bracht – en laat zien dat werkelijke vervulling en rust een ander bewustzijn vergen. Sinds 1951 hebben vele auteurs die boodschap naar het rationele Westen gebracht, maar de klare taal van Watts – zonder enige 'softe vervuiling' die vaak uit moderne geschriften spreekt – maakt dit boek zo dringend actueel. 'In continuïteit, herhaling ligt geen vreugde', schrijft hij ergens. 'We streven er slechts naar omdat het heden leeg is.' Het omarmen van de onzekerheid van het bestaan neemt die leegte weg. Dat is de wijsheid die Alan Watts met dit boek verkondigt.